VSNU ondertekent verklaring tegen gebruik impactfactoren

woensdag 3 december 2014

Op het tweede Science in Transition-symposium ondertekent VSNU-voorzitter Karl Dittrich namens de Nederlandse universiteiten vandaag een verklaring tegen het gebruik van impactfactoren bij de beoordeling van wetenschappelijke kwaliteit.

Het gaat om de ‘San Francisco Declaration on Research Assessment’. Die roept universiteiten, financiers en overheden op om bij de beoordeling van wetenschappelijk onderzoek de kwaliteit en maatschappelijke relevantie voorop te stellen.

De ondertekening vindt vandaag plaats op het symposium van Science in Transition bij de KNAW in Amsterdam. ‘Wij vinden het heel mooi dat de VSNU deze verklaring ondertekent’, zegt prof. dr. Frank Miedema. Hij is decaan van het UMC Utrecht en een van de initiatiefnemers van Science in Transition. ‘Met de ondertekening geven Nederlandse universiteiten een belangrijk signaal af. Impactfactoren en andere bibliometrische parameters mogen niet leidend zijn bij de beoordeling van wetenschappelijke kwaliteit. De inhoud moet centraal staan.’

VSNU-voorzitter Karl Dittrich: ‘We zien het ondertekenen van de San Fransisco declaration als een goed stap om te laten zien dat binnen de wetenschap de inhoudelijke kwaliteit van het werk voorop moet staan.’ Volgens de verklaring zouden de publicatie- en impactfactor, snelheid of de vraag in welk tijdschrift het onderzoek is gepubliceerd niet gebruikt moeten worden bij de beoordeling van wetenschappelijk werk.

ondertekening dora vsnu

De San Francisco Declaration is een initiatief van de American Society for Cell Biology (ASCB). Zij formuleerden in 2012 samen met een groep van redacteuren en uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften een reeks van aanbevelingen om onderzoek meer te laten beoordelen op basis van de kwaliteit en maatschappelijke impact van onderzoek. De verklaring roept universiteiten daarnaast op om expliciet zijn over de criteria die ze gebruiken bij promotie-beslissingen en bij het in vaste dienst nemen van onderzoekers. De verklaring is inmiddels over de hele wereld ondertekend door een grote groep wetenschappers, wetenschapsorganisaties en koepelorganisaties.

Het ondertekenen van de verklaring ligt in het verlengde van het nieuwe Standard Evaluation Protocol 2015-2021 (SEP) voor onderzoek. Daarin heeft de VSNU, samen met de KNAW en NWO, in maart dit jaar al duidelijker laten zien hoeveel nadruk de universiteiten leggen op de kwaliteit en maatschappelijke relevantie van het werk van wetenschappers.

Media over de ondertekening:
ScienceGuide: Impact niet langer leidend
UTNieuws, Hoger Onderwijs Persbureau: Universiteiten willen einde aan ‘publish or perish’
Volkskrant: Universiteiten stellen kwaliteit voorop

« terug naar overzicht

1 reactie

De Nieuwe Universiteit

dinsdag 17 februari 2015

Een actiegroep houdt een gebouw van de Universiteit van Amsterdam al sinds vrijdagochtend bezet. Ze zijn niet van plan hun biezen te pakken, heeft een woordvoerder van de bezetters van het Bungehuis vanmiddag laten weten aan persbureau ANP. De bezetters noemen zich De Nieuwe Universiteit (voor een democratische universiteit) (Facebook). De groep is tegen het beleid van de Universiteit van Amsterdam, en in het bijzonder tegen de bezuinigingsplannen van de faculteit geesteswetenschappen – onder meer talenstudies, geschiedenis en filosofie. Verder willen ze meer democratie en openbaarheid van het financieel management en het bestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *