Wetenschap “slaafs aan subsidie”

donderdag 22 februari 2018

KNAW-lid Marileen Dogterom, hoogleraar Bionano-wetenschappen aan de TU Delft, uit scherpe kritiek op de huidige onderzoeksfinanciering in een interview met ScienceGuide.

“Er wordt steeds meer gesuggereerd om onderzoekers in vaste dienst te nemen vanuit de eerste geldstroom, maar dat kan helemaal niet!” zegt ze, “Het zou je wellicht minder ‘slaafs aan de subsidie’ maken, maar na het salaris van groepsleiders, het secretariaat en onder andere het hoofd bedrijfsvoering, is het geld wel zo’n beetje op.”

Je moet aan een post-doc vragen ‘waarom doe je dit eigenlijk?’

Ook spreekt ze over het opleiden van steeds meer promovendi. “We willen meedraaien in de wereldtop als het gaat om kennisontwikkeling, we willen steeds nieuwe mensen opleiden om nieuwe ideeën te genereren. Het echte probleem is dat we meer post-docs opleiden dan dat er wetenschappelijke carrieres zijn.” Bovendien zouden zowel begeleiders als promovendi wellicht vaak te ambitieus zijn als het gaat om publicaties. “Als begeleiders willen dat al het werk ook gepubliceerd wordt, moeten ze mensen in dienst nemen als post-doc of onderzoeker. Nu zie je soms onwenselijke situaties waarin promovendi, nadat de middelen op zijn, uit dienst treden en in de WW hun proefschrift afmaken. Vergeet ook niet dat het bedrijfsleven om promovendi staat te springen.”

Lees hier het volledige interview met Marileen Dogterom.

« terug naar overzicht

Geen reacties