Nederlandse wetenschapsorganisaties “geven impuls” aan nieuwe waardering wetenschappers

vrijdag 30 november 2018

In een gezamenlijk statement kondigen VSNU, NWO, NFU en ZonMw aan dat zij een “impuls” gaan geven aan het ontwikkelen van nieuwe benaderingen om wetenschappers te waarderen en belonen.

Lees hier de hele verklaring.

In de woorden van ScienceGuide: “De organisaties nemen afscheid van de huidige beloningsstructuur en geven aan overtuigd te zijn van het belang van een nieuwe benadering. In die benadering moeten talentontwikkeling, kwaliteit en impact en een goede balans tussen onderwijs en onderzoek voorop komen te staan, niet de impactfactor.”

Het bericht van het Hoger Onderwijs Persbureau op de Utrechtse universitaire nieuwssite DUB. “Beoordeling van wetenschappers gaat op de schop“.

De organisaties kondigen een reeks plannen en activiteiten voor 2019 aan. Onder andere de ondertekening van de San Francisco Declaration on Research Assessment door NWO en ZonMw. NWO verkent hoe verwachte impact van onderzoek een belangrijkere rol kan krijgen in de beoordeling van onderzoek.

De plannen sluiten aan bij een jarenlange discussie waarin diverse mijlpalen zichtbaar zijn, zoals de Stapel-affaire (2011), de San Francisco Declaration on Research Assessment (2012), de oprichting van Science in Transition en Platform H.NU (2013), het schrappen van “productiviteit” als zelfstandig criterium in het Standaard Evaluatie Protocol en de ondertekening van DORA door de VSNU op de tweede Science in Transition-conferentie (2014), de Nationale Wetenschapsagenda en het Leiden Manifesto for Research Metrics (2015), het Gezondheidsraadrapport ‘Onderzoek waarvan je beter wordt’ (2016) en de opkomst van Open Science.

« terug naar overzicht

Geen reacties