ZonMw financiert ‘Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken’

maandag 20 juni 2016

ZonMw trekt bijna drie miljoen euro uit voor onderzoek naar “kwaliteit, maatschappelijke impact, integriteit en efficiency in wetenschappelijk onderzoek” in het programma ‘Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken (BVO)’. Centraal daarbij staat de wens om te komen tot relevant, robuust en transparant onderzoek.

De onderzoeksfinancier publiceert het programma online. Het programma is een reactie op de brede wetenschappelijke discussie over de noodzaak om – vooral in gezondheidsonderzoek – verspilling tegen te gaan en waarde te vermeerderen. Zie bijvoorbeeld de serie artikelen in The Lancet.

Via de open ronde wordt onderzoek gefinancierd dat tot doel heeft de kennis over verantwoorde onderzoekspraktijken te vergroten en deze kennis te gebruiken om onderbouwd verbeteringen door te kunnen voeren. Bijvoorbeeld in het kader van financiering en evaluatie van onderzoek, wetenschapscommunicatie of educatie en kwaliteitszorg.

Budget en looptijd
Het betreft een vijfjarig programma met een beoogd totaalbudget van 5 miljoen euro. Tot op heden dragen vier organisaties financieel bij het aan het programma: ZonMw, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en het Diabetes Fonds.

De programmacommissie wordt voorgezeten door prof. dr. Eduard Klasen en bestaat uit de volgende leden: Prof. dr. Andrea Evers, prof. dr. Klasien Horstman, prof. dr. Folkert Kuipers, prof. dr. Wijnand Mijnhardt en prof. dr. Paul Wouters.

« terug naar overzicht

Geen reacties