Science in Transition draagt bij aan ‘Amsterdam Call for Action on Open Science’

woensdag 6 april 2016

Science in Transition heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de ‘Amsterdam Call for Action on Open Science’. Deze verklaring is afgelopen maandag en dinsdag geformuleerd op een conferentie over Open Science.

Het eerste onderdeel van de verklaring is een oproep tot een verandering van het belonings- en waarderingssysteem voor wetenschappers. Op de conferentie heeft prof. dr. Frank Miedema, decaan van het UMC Utrecht, verteld over de achtergrond en noodzaak van de nieuwe concept-indicatoren voor wetenschappelijke kwaliteit zoals het UMC Utrecht die binnenkort gaat gebruiken.

Lessen van hiv/aids-onderzoek
Staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van OCW heeft het bevorderen van Open Science en Open Access tot een aandachtspunt gemaakt tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie dit jaar. Afgelopen maandag en dinsdag organiseerde OCW daarom een Open Science-conferentie in Amsterdam.

In zijn openingstoespraak noemde Dekker patiëntenparticipatie bij het hiv/aids-onderzoek in Amsterdam in de jaren tachtig en negentig als voorbeeld van wetenschap die draaide om impact. “Toen ging het niet om publicaties of impactfactoren, maar om het zo snel mogelijk ontwikkelen van een nieuwe behandeling.” In het verlengde hiervan pleitte ook Carlos Moedas, EU-commissaris Research & Development, in zijn key note speech voor een nieuw beloningssysteem voor wetenschappers.

Open Science
Open Science is het idee dat wetenschappers dankzij digitalisering makkelijker kunnen samenwerken met elkaar en met burgers en dat ze makkelijker en sneller resultaten kunnen delen. Hierdoor zou de wetenschap beter en sneller kunnen bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen. Een van de voorwaarden voor Open Science is Open Access: het uitgangspunt dat wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis toegankelijk zijn, zonder dat een abonnement op een tijdschrift nodig is.

De Amsterdam Call for Action on Open Science wordt de komende periode definitief en eind mei bespreken wetenschapsministers van alle EU-lidstaten de tekst en wordt het wellicht vertaald naar EU-beleid. De vier belangrijkste elementen zijn: “that steps need to be taken to achieve 100 per cent open access publication of all research papers by 1 January 2020; that a need for careful data stewardship must be emphasized; that new academic assessment systems and incentives are needed that better suit open science; and that continued collaboration on the development of open science is needed.”

 

« terug naar overzicht

Geen reacties