Onmisbare schakels – De toekomst van het toepassingsgericht onderzoek

woensdag 6 september 2017

De Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) heeft recentelijk het rapport “Onmisbare schakels – De toekomst van het toepassingsgericht onderzoek” uitgebracht. De conclusie van dit rapport is dat Nederland op dit moment te weinig investeert in toepassingsgericht onderzoek en daarmee het vermogen verliest om praktische oplossingen te vinden voor maatschappelijke en economische uitdagingen.

Er is voor dit probleem geen eenduidig aanwijsbare oorzaak volgens het AWTI en de oplossing ligt dan ook bij meerdere instanties. Publieke kennisorganisaties (PKO’s), universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven moeten de samenwerking vergroten en zich meer focussen op investering en vernieuwing van hun kennisbasis.
Het kabinet heeft hierin een belangrijke rol. Het kabinet moet de PKO’s sturen om meer toepassingsgericht onderzoek te doen en hierin investeren. Daarnaast dient het kabinet vijf tot tien ‘missiegedreven onderzoeks- en innovatieconsortia’ op te richten, die ervoor zorgen dat er een stabiele meerjarige ondersteuning ontstaat om een goed samenwerkingsverband tussen de instanties op te bouwen.

De link naar “Advies: Onmisbare schakels – De toekomst van het toepassingsgericht onderzoek” vindt u hier.

« terug naar overzicht

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *