Onderzoekers van de toekomst staan in het lab

zondag 3 september 2017

Klinische en toegepaste studies leveren op de korte termijn het meeste op voor de samenleving en daarmee de patiënt. In het artikel “Onderzoekers van de toekomst staan in het lab” stelt het NTvG de vraag of het NWO wel voldoende meegaat met deze trend. Uit onderzoek van het tijdschrift blijkt dat de meeste persoonsgebonden subsidies in biomedisch onderzoek naar fundamenteel onderzoek gaan.

De vraag om wetenschappelijk onderzoek steeds meer in het maatschappelijk belang te stellen wordt groter. “Wetenschappelijke kennis kan bijdragen aan de grote maatschappelijke vraagstukken en economische kansen van dit moment. Om daadwerkelijk die impact te hebben, is meer aandacht voor valorisatie een must” schrijft de staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap in een brief aan de Tweede Kamer in januari 2017.

Een mogelijke oplossing om onderzoek op te zetten dat meer praktische uitkomst biedt voor onze samenleving, is door wetenschappers en onderzoeksgroepen te stimuleren dit doel na te streven. De Vernieuwingsimpuls is een financieringsmethode waarmee het NWO wetenschappers de kans biedt om geheel eigen onderzoek te doen. De vraag is echter of het NWO zich niet te veel focust op fundamenteel onderzoek in plaats van maatschappelijk en wetenschappelijk toepasbaar onderzoek.

Het NtVG zette alle prijswinaars uit de jaren 2005, 2010, 2015 en 2016 op een rij. Hieruit bleek dat verreweg de meeste Vernieuwingsimpulsen gingen naar fundamenteel onderzoek. Een helder overzicht van de resultaten kunt u in de bijgaande figuur vinden.

De link naar het NTvG artikel “Onderzoekers van de toekomst staan in het lab” vindt u hier.

« terug naar overzicht

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *