NWO-pilotprogramma geeft beurzen aan negen projecten

vrijdag 21 juli 2017

NWO startte vorig jaar zijn pilotprogramma Replicatiestudies en maakte onlangs bekend welke projecten in de eerste ronde gefinancierd zullen worden. Negen onderzoekers kregen een beurs om een replicatie- of reproductieonderzoek te doen. Hierbij herhalen de onderzoekers een studie op dezelfde wijze om te kijken of de uitkomst zich herhaalt. Ook het opnieuw analyseren van de data van het oorsprongkelijke onderzoek om de analyse te valideren bestaat tot de mogelijkheden.

Lex Bouter, voorzitter van de programmacommissie, vindt het belangrijk de om de prikkel om te repliceren expliciet te maken. “Replicatie is een belangrijk onderdeel van wetenschap, maar binnen de meeste onderzoeksprogramma’s ligt de nadruk puur op innovatie. Als dat niet in je voorstel zit ben je vaak bij voorbaat al kansloos.” Volgens hem moet het op de lange termijn naar een gezonde mix tussen innovatie en replicatie. “Als een studie het niet waard is om te repliceren, dan had je hem misschien niet moeten doen.”

Veel van de replicatieonderzoeken die nu een beurs ontvangen staan in het teken van het controleren van ontdekkingen die een grote invloed hebben gehad op wetenschappelijke en maatschappelijke praktijken. Later volgen nog twee rondes waar ZonMw en het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen in totaal drie miljoen euro voor heeft uigetrokken. Het programma is volgens Bouter “een welkome toevoeging aan het spectrum van onderzoekssubsidies.” Verder voegt hij nog toe: “Ere wie ere toekomt, ik denk toch ook dat een initiatief als dit er zeker ook is gekomen door Science in Transition. Zij hebben bespreekbaar gemaakt dat het beloningssysteem heel bepalend is voor hoe wetenschappers zich gedragen, en daar is nu een volwassen discussie over gaande.”

Lees meer op de site van ScienceGuide.

« terug naar overzicht

Geen reacties