NWO neemt maatregelen om hoge aanvraagdruk te verminderen; er is ook kritiek

maandag 16 oktober 2017

Terwijl de onderlinge strijd tussen onderzoeksvoorstellen op financieel gebied blijft stijgen, neemt het percentage voorstellen dat uiteindelijk gefinancierd wordt af. De maatregelen die NWO hiervoor wil nemen: betere samenwerking met universiteiten, het uitstellen van calls, specifieke maatregelen voor de Vernieuwingsimpuls en het starten van experimenten met het “Sand pit” model.

Door een actiever selectiebeleid bij universiteiten en meer gedetailleerde informatie over de beoordeling van onderzoeksvoorstellen door NWO, zal NWO minder bepalend zijn voor de wetenschappelijke carrière van onderzoekers.
De Vernieuwingsimpuls zal beter afgesteld worden op de Europese ERC en zal een nieuw toetsingscriterium voor de Vernieuwingsimpuls worden ingevoerd .
Ten slotte zal er een experiment worden gestart met het “sand-pit” model, hierbij proberen verschillende instanties samen de beste ideeën, expertise en faciliteiten bij elkaar te brengen.

Er is ook kritiek op de nieuwe maatregelen van NWO. In een interview bekritiseert Huub Dijstelbloem, hoogleraar Filosofie aan de UvA, de nieuwe maatregelen van NWO om de hoge aanvraagdruk te verminderen.

Onder andere het vergroten van de verantwoordelijkheid van universiteiten en het aanpassen van de Vernieuwingsimpuls leiden volgens Dijstelbloem niet tot het juiste effect. “Het is weer een steen in de vijver, dit keer van de NWO, om een onderdeel van het wetenschapssysteem aan te pakken. Ik had gehoopt op meer samenhang hieromheen.”

 

Om het gepresenteerde plan van de NWO en het interview met Huub Dijstelbloem te lezen, drukt u op de bijgevoegde link.

« terug naar overzicht

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *