Niet impact, maar integriteit op de voorgrond

maandag 30 april 2018

De negenentachtig jarige Jerome Ravetz, wetenschapsfilosoof in hart en nieren, spreekt zich uit over zijn ernstige zorgen over de betrouwbaarheid van de huidige wetenschap. Ravetz is betrokken bij Science in Transition en waarschuwt ons eveneens voor het negeren van de onvolkomenheden van de wetenschap.

“In het biomedisch onderzoek is te weinig aandacht voor kwaliteit,” zegt hij. Hierdoor blijken bevindingen vaker dan nodig waardeloos. “De vraag is hoelang het nog houdbaar is.”
Toch ziet Ravetz ook dat er verandering gaande is. Steeds meer wetenschappers erkennen dat er een crisis heerst in de wetenschapswereld. Hoewel Ravetz deze beweging toejuicht, vreest hij ook voor komende chaos. “Wetenschap staat centraal in onze maatschappij. Als we niet oppassen, dan valt de bodem onder onze beschaving weg.” Maar Ravetz weigert een puur pessimistische kijk op het geheel aan te nemen. “We hebben nog tijd: de wetenschap moet de boel op orde krijgen, en niet impact, maar kwaliteit en integriteit moeten op de voorgrond komen te staan.“

Lees het volledige interview met Jerome Ravetz op de website van Scienceguide.

« terug naar overzicht

Geen reacties