Lezen in plaats van tellen

donderdag 29 maart 2018

De Gezondheidsraad in Nederland concludeerde recent dat lang niet alle onderzoeksgebieden de aandacht krijgen die ze verdienen. De genetica van autisme wint het van research in Public Health, en revalidatiegeneeskunde moet het spit delven voor moleculair kankeronderzoek.

Volgens Frank Miedema, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur in het UMC Utrecht, ligt het probleem met name in de huidige ‘cycle of credibilty’. In deze cyclus krijgt de onderzoeker met name waardering voor het aantal papers, citaties en in welke tijdschriften er gepubliceerd wordt, in plaats van voor de kwalitatieve waarde van het werk. Dit systeem zorgt ervoor dat jonge onderzoekers blijven kiezen voor de reeds overvolle onderzoeksgebieden, puur en alleen omdat deze de meeste academische credits en daarmee de beste carrièremogelijkheden met zich mee brengen.

In het kader van dit probleem is men in het UMC Utrecht begonnen met een pilot voor de evaluatie van nieuwe papers. Hier word er meer gekeken naar het proces, de uitkomst en op deze manier streeft men er naar meer ‘te lezen in plaats van te tellen’.

Lees het volledige artikel van Frank Miedema hier.

 

« terug naar overzicht

Geen reacties