Hoe NWO kennisbenutting probeert te vergroten

vrijdag 2 juni 2017

Begin dit jaar vroeg staatssecretaris Sander Dekker van NWO meer ambitie te tonen op het gebied van kennisbenutting. Kennis uit de wetenschap moet in de samenleving terecht komen, zo stelt de politiek. In een artikel op de website van NWO beschrijven Martine Segers en Mariette Huisjes de situatie van nu en werpen zij een blik op de toekomst.

Door middel van speciale programma’s van NWO, zoals Take-off en Demonstrator, en door samen met bedrijven te investeren in onderzoek, hoopt NWO de kennisbenutting te vergroten. Ook wordt er sinds 2014 een zogeheten kennisbenuttingsparagraaf gevraagd bij elke subsidieaanvraag die wordt gedaan. Jaap Schouten, die als nieuw bestuurslid van NWO de portefeuille kennisbenutting beheert, vindt dat het tijd is om in kaart te brengen wat drie jaar lang vragen om deze kennisbenuttingsparagraaf heeft opgeleverd.

Over de vraag van (inmiddels demissionair) staatssecretaris Dekker om bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen niet alleen te vragen naar de plannen, maar ook de past performance van onderzoekers op het gebied van kennisbenutting mee te laten wegen is Schouten stellig: “Het financieren van het beste onderzoek gedaan door de beste onderzoekers blijft natuurlijk het uitgangspunt, kennisbenutting is daar een onderdeel van. Verder is belangrijk hoe onderzoekers en onderzoeksgroepen hun rol zien in kennisnetwerken waarin ook bedrijven en maatschappelijke organisaties participeren,” gaat Schouten verder. “Zulke netwerken zijn essentieel voor kennisoverdracht en kennisbenutting. Teams die op allerlei niveaus samenwerken met gebruikers, zijn meestal het meest succesvol.”

Ook voor Wijnand Mijnhardt, mede-initiatiefnemer van Science in Transition, klinkt de nadruk op de inbedding van onderzoekers in een kennisnetwerk waarin ook maatschappelijke organisaties meedoen aantrekkelijk. Toch realiseert hij zich dat de veranderingen tijd kosten. “Na tientallen jaren publicaties tellen is men niet meer gewend om een lezing in het land of een bijdrage aan een mooie tentoontstelling in een museum als een serieuze  activiteit te beschouwen.”

« terug naar overzicht

Geen reacties