“Gewoon” je studie afronden niet meer genoeg

dinsdag 8 mei 2018

Ondanks dat steeds meer medisch specialisten zeggen dat excellente studieprestaties en een afgerond proefschriftboekje geen garantie zijn voor het zijn van een goede dokter, worden opleidingsplekken wel nog steeds met deze eisen in het achterhoofd uitgedeeld. Is het niet eens tijd om anders te gaan selecteren aan de specialistenpoort?

Formeel is een doctorstitel geen vereiste voor het bemachtigen van een opleidingsplaats. Helaas is dit in de praktijk vaak wel zo. Dit leidt ertoe dat studenten kiezen voor een promotietraject terwijl ze zich liever met andere professionele activiteiten bezighouden, en bovendien creëert het financiële, tijd-technische en praktische problemen waardoor de wetenschappelijke kwaliteit afneemt. Het is daarom de hoogste tijd dat alle medische vervolgopleidingen hun promotiefocus inruilen voor een bredere visie gericht op diversiteit.

Lees hier meer over de opleidingseisen en hoe de opleiding kindergeneeskunde al de nodige stappen in de goede richting heeft gezet.

« terug naar overzicht

Geen reacties