Dialoog tussen wetenschap en maatschappij is hard nodig

woensdag 17 december 2014

In de Wetenschapsvisie 2025 roemt het ministerie van OCW de kwaliteit en zichtbaarheid van de Nederlandse wetenschap, maar stelt tegelijk een aantal problemen aan de orde. Veel daarvan zijn mede door Science in Transition geagendeerd. Hiermee heeft de minister het discours fundamenteel veranderd. Dat is enorme winst.

Maar op sommige terreinen wordt beleid gemist. Bij toenemende studentenaantallen en zonder extra financiën zal de kwaliteit van universitair onderwijs onder druk blijven staan. Ook de reorganisatie van NWO baart zorgen omdat de vertegenwoordiging van kleine disciplines zoals geesteswetenschappen in één bestuur problematisch is.

Bovendien vindt Science in Transition dat de Nationale Wetenschapsagenda geen onderwerpenlijst moet worden, maar een democratisch proces waarin maatschappelijke belangengroeperingen gehoord worden. Critici die in reactie daarop alleen het belang van wetenschappelijke autonomie en ongestuurd fundamenteel onderzoek benadrukken gaan uit van een achterhaalde relatie tussen wetenschap en maatschappij.

Lees de hele reactie van Science in Transition op de Wetenschapsvisie  ‘Dialoog tussen wetenschap en maatschappij is hard nodig‘ (pdf).

Reacties in de media
ScienceGuide: “Science in Transition prijst minister
TU Delta, Hoger Onderwijs Persbureau: “Rebellen van wetenschap niet bang voor burger
DUB: “Wetenschappers moeten meer in gesprek met burgers

« terug naar overzicht

2 reacties

Media coverage ( newspapers , blogs , twitter ) | Pearltrees

woensdag 17 december 2014

[…] Dialoog tussen wetenschap en maatschappij is hard nodig. […]

OCW / VSNU - Wetenschapsvisie 2025 - wetenschapsagenda | Pearltrees

woensdag 17 december 2014

[…] Maarten Keulemans on Twitter: "Topman #NWO boos weg, en #NWO houdt het stil. #Wetenschapsvisie via @volkskrant" Prof.dr. E.W. (Bert) Meijer treedt terug als lid van het algemeen bestuur. TU/e-hoogleraar Meijer weg bij NWO uit onvrede plan kabinet. TU/e-hoogleraar Bert Meijer opgestapt uit NWO-bestuur | Cursor. Brandbrief 69 Laureaten NWO - Spinozaprijs & mediareacties. Nieuws | VSNU. (mirror) VSNU aan OCW Dekker inzake reactie advies van der Steenhoven. Reorganisatie NWO gaat universiteiten te ver. Ook universiteiten bezorgd om NWO. ScienceGuide - Universiteiten in contramine. Dialoog tussen wetenschap en maatschappij is hard nodig. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *